İmamoğlu, seçim zaferini Economist’te yazdı: Siyasi dinamiklerde değişimin işareti

31 Mart yerel seçimlerinde yeniden zafer kazanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dünyanın önde gelen yayın kuruluşlarından İngiliz Economist dergisi için seçim sonuçlarıyla ilgili bir makale kaleme aldı.

“İmamoğlu’nun Türkiye’nin demokrasiye olan yenilenen inancıyla ilgili görüşleri” başlıklı yazıda, İBB Başkanı seçim sonuçlarının Türkiye tarihi açısından bir dönüm noktası olduğunu, seçmenin yerel iktidarı çoğunlukla muhalefete teslim etmesiyle Türkiye’nin artık seçeneksiz olmadığını ve güçlü bir şekilde yeniden demokrasiye yöneldiğini belirtti.

Hükümetin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aktif şekilde rakibi Murat Kurum’u desteklediğini, adaletsiz yarışa rağmen CHP’nin zafer kazandığını hatırlatan İmamoğlu, sonucun gerçek demokrasinin halkın elinde olduğunu gösterdiğini ifade etti.

‘SEÇMEN HARİTAYI YENİDEN ÇİZDİ’

“31 Mart’ta seçmenler sadece İstanbul’da değil Türkiye’nin dört bir yanında sosyal demokrat adayları seçerek seçim haritasını yeniden çizdi. Mesajları açık. Bundan böyle hukukun üstünlüğü ve demokrasiyle yönetilen bir ülke görmek istiyorlar. Bölücü politikaları ve otoriterizmi reddediyorlar” ifadelerini kullanan İmamoğlu, seçim sonucunun büyüyen ekonomik krize yönelik bir protesto olduğunu da vurguladı.

Gençler, kadınlar, mavi yakalı işçiler ve emekliler gibi kritik seçmen gruplarında 22 yıldır iktidarda olan hükümete desteğin azaldığını da kaydeden İmamoğlu, Erdoğan ve AKP’nin birçok büyük şehirde ciddi bir gerileme yaşadığını ve çoğunlukla kırsal alanlarda gücünü koruyabildiğini yazdı. CHP’nin ise Orta ve Doğu Anadolu’da benzeri görülmemiş bir destek yakaladığını kaydeden İBB Başkanı, “Bu durum Türkiye genelinde siyasi dinamiklerde bir değişime işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de halkın büyük bir değişim arzusu içinde olduğunu da yazan İmamoğlu, son 20 yılda dünyanın birçok yerinde otoriter hükümetlerin iktidara geldiğini ancak 31 Mart’taki sonucun Türkiye’nin demokrasideki aşınmanın sona erdiği tam tersi yöne gittiğini gösterdiğini, bunun bölge açısından da etkileri olduğunu belirtti.

Kentlerde ve Türkiye’de kronik sorunları çözmek için hükümetle iş birliğinden yana olduklarını da ifade eden İmamoğlu, gelecek cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerine ilerlerken ulusal düzeyde değişim için çalışacaklarını belirterek “Türkiye Cumhuriyeti demokratik çürüme ve ekonomik düşüş sonrasında ikinci yüzyılına demokrasiye olan yenilenmiş bir inançla giriyor” diyerek yazısını sonlandırdı.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir