İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Ormancılık Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi: İstanbul’da Serçe Sayısı Azalıyor
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Ormancılık Meslek Yüksekokulu’ndan Öğretim Görevlisi ve kuş bilimci Ergün Bacak, bilim insanlarının ve kuş gözlemcilerinin İstanbul’da serçe sayısının azaldığını gözlemlediklerini belirtti.
Ergün Bacak, AA’nın haberine göre, “Yeşil alanların kaybolması ve mimari değişiklikler nedeniyle serçelere daha az alanda rastlanıyor. Avrupa’da uzun süredir yapılan veri analizleri, yaygın kuş türlerinin ne kadar azaldığını ortaya koyuyor” dedi.
‘Önce Beslenme, Sonra Yuvalama Alanları Kayboldu’
Ergün Bacak, şunları söyledi: “Serçelerin önce beslenme, sonra yuvalama alanları kayboldu. Tarım ilaçlarının artmasıyla böcek popülasyonu azaldı, böylece serçeler yavrularını besleyecek böcekleri bulmakta güçlük çekiyor. Ülkemiz gibi betonlaşmanın hızla yayıldığı yerlerde habitat kaybı büyük sorun. Kargalar ve kediler gibi avcıların artması da serçe populasyonunu olumsuz etkiliyor. Kentsel dönüşümle birlikte eski binaların yıkılmasıyla serçelerin yuva yapabileceği alanlar kayboluyor. Bu durum serçelerin yok olma riskini artırıyor.”
Avrupa’da da Azalma Gözlemlendi
Ergün Bacak, İngiltere’de son 40 yılda serçe populasyonunun %68 azaldığını belirtirken, “İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerde ev bahçelerine serçelerin yuva yapabilmesi için özel yuvalar konulması öneriliyor. Ancak bu önlemlere rağmen Avrupa’da serçe sayısında ciddi düşüş sürüyor. Türkiye’de benzer koruma çalışmalarının hızla başlaması gerektiğini düşünüyorum, aksi halde serçelerin büyük bir çoğunluğunu kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabiliriz” şeklinde konuştu.